Steeds meer jongeren hebben een eigen bedrijf. Daarom organiseert de Kamer van Koophandel dit weekend een speciale startersdag voor die minderjarigen met een eigen bedrijf. Een van hen is Tim (17) die een eigen verhuurbedrijf runt.

Op zijn 11de zag Tim Lafeber een popcornmachine op een verjaardagsfeestje. “Daar hadden ze 75 euro voor betaald. Ik dacht meteen, dat is gouden handel.” Zo ontstond het idee voor zijn eigen verhuurbedrijf. Samen met zijn zus verhuurt hij nu al een aantal jaren suikerspinmachines, partytenten en slush puppymachines.

Meer kinderen nemen dezelfde stap als Tim. Bij de Kamer van Koophandel schreven zich vorig jaar 2730 jongeren onder de achttien in met hun eigen bedrijf. Dat is veertig procent meer dan in 2014.

Angèle Magré-de Monyé van de Kamer van Koophandel denkt dat dit hoge aantal komt doordat “Ze krijgen het meekrijgen van hun ouders die ZZP’er zijn en krijgen al les in ondernemen op de middelbare school”.

Webshop, apps en idealen

De jonge ondernemers hebben vooral webshops in kleding, sportartikelen en bouwen apps. Daarnaast zijn er veel idealistische bedrijfjes. Magré-de Monyé: “Ze zitten ook in de foodsector. Vegan is erg in en ze zijn bezig met het terugdringen van milieuproblematiek.”

De jongste ondernemers die zich inschrijven zijn een jaar of acht. “Die doen wat klusjes in en rond het huis”, legt Magré-de Monyé uit. “Tot hun zestiende moet een ouder mede-eigenaar van het bedrijf zijn en mogen kinderen niet meer dan 5 uur per week werken.” Ook moeten ze voldoen aan de leerplicht en mag het werk niet te zwaar zijn.

‘Het is pas echt feest als wij zijn geweest’

Zeker in het begin viel het klanten op dat Tim nog jong is. “Ze dachten dan kan ik hem wel serieus nemen? Hij is zo jong.” Inmiddels heeft Tim’s Verhuurbedrijf zich wel bewezen. “Het is pas echt feest als wij zijn geweest. Die slogan heb ik zelf bedacht.”

De Kamer van Koophandel probeert jongeren bij te staan bij zakelijke keuzes: “Hoe zit het met belasting, welke contracten sluit je af en hoe bescherm je jouw product.” Ondanks die zorgen kan Tim het iedereen aanraden een eigen bedrijf te starten. “Je leert en verdient meer. Dit is veel leuker dan een gewoon bijbaantje.”

Bron:
rtlnieuws.nl