Reeuwijk – De vijftienjarige Tim Lafeber verkoopt ijsjes vanaf een drijvend vlot op de Reeuwijkse plassen, samen met zijn zus Fleur (achttien). Alleen zwemmend of per boot is de winkel te bereiken. Het blijkt een gat in de markt. Zeker met het mooie weer van de afgelopen dagen, was het flink aanpoten voor de jonge ondernemers. Als het aan Tim ligt, blijft het niet bij een ijszaak. ‘’Het liefst word ik CEO van een groot bedrijf.’’

Hoe zijn jullie begonnen?

Tim: Het begon allemaal rond mijn zesde jaar, toen stond ik al met mijn zus achter de koek- en zopie kraam. We waren vanaf jonge leeftijd al bezig met samen ondernemen.
Fleur: Ik was toen rond de negen jaar. Toen al verkochten we al met passie en dat is altijd zo gebleven. In 2013 hebben we uiteindelijk ons eigen bedrijf ‘Tims verhuur-bedrijf’ opgezet.

Je bent vijftien en je praat over ondernemen en belastingaangifte. Normaal zijn kinderen van jouw leeftijd daar nog niet mee bezig. Hoe zit dat?

Tim: Ik vind het onwijs gaaf om te zien dat je door het verdienen van geld steeds kan uitbreiden. We komen steeds serieuzer over, omdat we beetje bij beetje verder bouwen aan ons vlot, dat maakt het leuk. We leren ook enorm veel van het hele bedrijf.
Fleur: Het ondernemen zit in de familie, het zit in ons bloed. Tim had op jonge leeftijd al enorm veel leuke ideeën en was heel commercieel ingesteld, elk jaar komen er weer nieuwe producten en activiteiten bij.

Wat kunnen jullie over elkaars kracht zeggen?

Tim: Ik weet van mijzelf dat ik slordig ben en daar helpt mijn zus mij bij. Zij is erg geordend en regelt de zaken, zoals social media.
Fleur: Tim is goed in het leggen van contacten, hij regelt dan ook het contact met onze klanten. Tim is echt het gezicht van Tims Verhuurbedrijf en ik ben de ‘stille kracht’. We vullen elkaar goed aan en proberen elkaar te ondersteunen.

Hoe combineer je het ondernemen met school?

Tim: Dat gaat eigenlijk vanzelf, we helpen elkaar waar nodig. En onze familie staat altijd voor ons klaar.
Fleur: Toch wordt door veel mensen onderschat dat het veel tijd in beslag neemt. Doordat we blijven investeren, bouwen we echt iets op.

Zouden jullie samen (nog) iets willen beginnen?

Fleur: Dat zou erg leuk zijn, maar voor nu hebben wij onze handen vol aan Tims Verhuurbedrijf. We hebben beiden andere dromen, maar we zullen zien wat de toekomst ons brengt.
Tim: Met onze huidige bedrijf hebben we het druk genoeg. Maar misschien, komen we elkaar later in het zakenleven nog tegen en kunnen we nog een andere zaak beginnen. Broer en zus samen aan het hoofd van een groot bedrijf, dat klinkt wel leuk, toch?

Wat is het gekste dat jullie hebben meegemaakt?

Tim: Ik stond een keer samen met een collega ijs te verkopen op het water. Er werd toen door een klant gevraagd om notenijs. Dit hadden wij niet in het assortiment, wel had ik noten en ijs, dus toen heb ik een bol ijs met noten erop verkocht. Onze klant vond het een geweldig idee en moest enorm lachen erom.
Fleur: Soms hebben wij klanten die een stuk naar ons toe komen zwemmen. We hadden een klant die tijdens zijn zwemtocht zijn geld was verloren, dat vonden we zielig, dus toen hebben we hem een ijsje aangeboden namens ons bedrijf voor de lange zwemtocht.

Waar zijn jullie het meest trots op?

Fleur: Op het feit dat we samen ons bedrijf hebben opgezet en dat we het steeds verder uitbreiden. Ons huidige klantenbestand word ook steeds uitgebreider, zo verzorgen wij activiteiten op verenigingen en sportclubs, maar staan ook jaarlijks bij opdrachtgevers zoals de multinational ‘Oracle’ met onze popcorn en suikerspinmachines.
Tim: Het drijvende ijsvlot. Dat vlot hebben we zelf bedacht, en dat sloeg gelijk aan. De reacties die we kregen, zorgden ervoor dat we alleen maar groter en beter willen worden. Zo begonnen we met de popcornmachines en hebben we nu ook handel in partytenten.

Wat zijn jullie ambities?

Fleur: In de toekomst hoop ik drie vreemde talen vloeiend te kunnen spreken. Eerst wil ik graag mijn hbo-studie ‘International Business and Languages’ afronden en dan wil ik aan de slag gaan in de sales, het liefst internationaal.
Tim: Ik wil de grote wereld in, het liefst word ik CEO van een groot bedrijf, dat lijkt mij onwijs gaaf.
Fleur: Hij de heeft de kracht om dat te bereiken, alleen heeft hij nog veel te leren. Vaak vergeet ik dat hij nog maar vijftien jaar is, als ik zie wat hij nu allemaal al kan en bereikt heeft.

Bron:
degouda.nl