De twee jonge ondernemers Fleur (21) en Tim Lafeber (18) uit Reeuwijk verwierven nationale bekendheid met hun drijvende ijszaak op de Reeuwijkse Plassen. Nu rijden broer en zus met een ijstuktuk langs de deuren. Tot vreugde van omwonenden. ,,We kunnen eindelijk weer even naar buiten.”

Voordat het tweetal begint met de ijsverkoop, legt Tim om de anderhalve meter een oranje lint neer op het grasveld. ,,Op die manier kan iedereen tijdens het wachten keurig afstand houden”, legt hij uit. De broer en zus uit Reeuwijk zijn vandaag neergestreken op een speeltuin in de Hoevenbuurt in Gouda.

Zodra de ijstuktuk opent, blijken die oranje linten hard nodig te zijn. Binnen de kortste keren staat er een rij. En het zijn niet alleen kinderen, ook volwassenen die na het thuiswerken even met een ijsje in de zon willen zitten, maken er gretig gebruik van. ,,Lukt het een beetje met thuiszitten?”, vraagt Fleur, terwijl ze de eerste bolletjes schept.

Ruim twee weken geleden kwamen Fleur en Tim, die al sinds 2013 hun eigen bedrijf hebben, op het idee om met hun ijstuktuk door de wijken van Gouda en omstreken te toeren. Het wagentje kochten ze een jaar geleden. ,,Daarmee reden we door het hele land”, legt Tim uit. ,,We stonden dan bijvoorbeeld op bedrijfsfeestjes of sportevenementen.”

“Zo voorkom je ook dat mensen met dit weer massaal hun ijs in de binnenstad halen” – Tim Lafeber

De wijk in

Door de coronacrisis liggen al die evenementen stil met als gevolg dat de tuktuk niet meer gebruikt werd. ,,Nu we tijd over hebben, kwamen we op het idee om ermee de wijk in te gaan”, vertelt Tim. ,,Iedereen zit nu thuis of maakt een wandeling in de wijk. Bovendien voorkom je nu ook dat mensen met dit weer massaal hun ijs in de binnenstad halen.”

Voordat het duo een bezoek aan een van de wijken in Gouda of Reeuwijk plant, leggen ze contact met wijkteams of een beheerder van een Whatsappgroep uit de buurt. ,,Als je onaangekondigd met de tuktuk naar een wijk gaat, verkoop je misschien tien ijsjes, maar dat is het dan ook”, zegt Tim.

“Als je onaangekon­digd met de tuktuk naar een wijk gaat, verkoop je misschien tien ijsjes, maar dat is het dan ook” – Tim Lafeber

Een aangekondigd bezoek ziet er heel anders uit, blijkt wel in de Hoevenbuurt. Bijna een uur lang staat er een rij voor de tuktuk. ,,Doe voor mij maar chocoladesmaak”, roept een vrouw vanaf de voordeur naar haar man die net aan de beurt is.

,,Het is ontzettend leuk dat deze twee jongeren met een ijskar door de wijken rijden”, vindt omwonende Sonja Regter. ,,Als je binnen aan het werk bent, is het erg fijn om met dit mooie weer even met een ijsje te zitten. En het geeft ook saamhorigheid.”

Fleur en Tim begonnen vanaf hun kindertijd al met een eigen kraampje. ,,Toen we zeven en negen waren, verkochten we al koek-en-zopie in de winter aan de Reeuwijkse Plassen. En in 2013 startten we ons bedrijf met een popcornmachine.”

Drijvende ijskraam

Bij die popcornmachine stopte het niet. ,,Later kwam er een suikerspinmachine en een ijsmachine voor slush puppy bij.” En enkele jaren terug kwamen broer en zus met een uitvinding die volop publiciteit trok: de drijvende ijskraam.

Vanaf een drijvend vlot verkochten de twee hun ijsjes aan iedereen die voorbij vaarde of zwom. ,,In de weekenden doen we dat nog steeds als het mooi weer is”, licht Fleur toe. Met de tuktuk hebben ze al verschillende wijken gehad in Reeuwijk en Gouda. Tim: ,,Bodegraven staat ook nog op onze planning en wellicht doen we Moordrecht ook nog aan. Bewoners uit de wijk kunnen ook contact met ons zoeken. Zolang het mooi