Fleur Lafeber

Fleur (19) is eerstejaars international business & languages aan de Rotterdam Business School en is genomineerd voor De Jonge 100; een lijst van de meest veelbelovende en inspirerende jongeren van Nederland tot en met 25 jaar.

‘In 2013 zijn mijn broertje Tim en ik onze eigen onderneming gestart. We begonnen met de verkoop van koek-en-zopie en daarmee verdienden we genoeg geld om onze eerste popcornmachine te kopen. En van popcorn gingen we naar suikerspin en slush puppies. Nu verhuren we de machines en staan we soms zelf op evenementen. Ons bedrijf Tims Verhuurbedrijf heeft een deurtje-open-deurtje-dichtstructuur. Mensen komen met de auto en dan leggen we uit hoe alles werkt, vervolgens is het contractje tekenen, de machine erin en weg.

‘Onze grootste hit is het drijvende ijsvlot, een idee van mijn broertje. We wonen in Reeuwijk aan het water van de Reeuwijkse plassen en de ijscomannen stonden zomers altijd langs de weg. Mensen moesten hun boot aanleggen en in de rij gaan staan voor ijs. Helemaal niet praktisch. Tim bedacht toen dat het slimmer is om ijs naar de mensen toe te brengen. We hadden nog een zwemvlot liggen waar we vroeger mee speelden. Daar lieten we een nieuwe houten vloer op leggen. Daarna hebben we er een ijskast, aanrechtblad en parasol op gezet en nu is het een verkooppunt.

‘Het was lastig om een vergunning voor het ijsvlot te krijgen, want zoiets bestond nog niet, maar uiteindelijk hebben we het rondgekregen. De gemeente heeft speciaal voor ons de statuten moeten wijzigen. In de tijd van mijn ouders was er veel meer te doen bij de plas. Daarom vinden mensen het leuk dat er weer wat nieuws bijgekomen is, denk ik. We zijn bij RTL en Shownieuws op tv geweest. Zo konden we het dorp op een leuke manier in de spotlights zetten.

‘Het zou best kunnen dat ik later ook met mijn broertje een onderneming ga runnen. Als we een goed idee hebben, waarom niet? Er wordt altijd gezegd dat je geen zaken moet doen met je familie, maar bij ons pakt het gelukkig goed uit. De dingen waar ik minder goed in ben, vult Tim goed aan. Een andersom ook. Tim heeft heel originele ideeën, kan goed praten en is daarom ook het gezicht van het bedrijf. Ik ben meer de stille kracht. Ik schrijf beter en doe het marketinggedeelte. We voelen totaal geen concurrentie of jaloezie en gunnen elkaar veel. Dat is denk ik ook de kracht van ons bedrijf.

‘Het zou ook goed kunnen dat ik later bij een groot bedrijf of een multinational ga werken. De internationale vibe die hier op de Rotterdam Business School hangt, bevalt me namelijk heel goed. Wat het ook wordt, het belangrijkst vind ik om veel ervaring op te doen.

‘Voordat ik aan de opleiding begon, heb ik twee jaar talen heb gestudeerd in het buitenland. Eerst vier maanden in Oxford, daarna zes maanden in München en toen een jaar Spanje in de steden Barcelona, Madrid en Malaga. Dat was de beste keuze ooit. Ik heb in die tijd veel geleerd en er bijzondere vriendschappen aan overgehouden. Je gaat van totale vreemden naar heel goede vrienden in een heel korte tijd. Het is grappig om te zien hoe snel vriendschap zich in zo’n situatie ontwikkelt. En daarnaast heb ik echt geleerd zelfstandig te worden. Je krijgt na je opleiding wel een diploma, zo van: ‘chapeau je hebt een titel’, alleen niemand kan ooit op papier zetten hoe je je als persoon hebt ontwikkeld.’

Tekst & beeld: Wietse Pottjewijd

Bron:
profielen.hr.nl