Je moet aardig wat uurtjes vakkenvullen of afwassen voor tienduizend euro. GroenLinks wil alle jongeren in Nederland op hun achttiende verjaardag een startkapitaal van tienduizend euro geven om zo kansenongelijkheid tegen te gaan. Niet alle jongeren zijn daarvoor: “Een belabberd idee.”

Van dit bedrag zouden jongeren kunnen gaan studeren of een bedrijfje opstarten. Brent Meelhuysen (17) ziet het plan van Jesse Klaver niet zitten. “Wat een belachelijk plan, dit slaat nergens op. Als jongere ren je met die tienduizend euro meteen naar de Apple Store. Dat zou ik ook doen.”

Hij denkt dat jongeren niet om kunnen gaan met een dergelijk geldbedrag. Brent begon zelf op zijn dertiende een eigen bedrijfje. Hij organiseert fietstours door Den Haag. “Een bijbaan in de supermarkt was niks voor mij. Ik woon in Den Haag en daar was destijds weinig aanbod in fietstours dus toen dacht ik: hier moet ik iets mee gaan doen.”

Fonds

Hij heeft het bedrijf nog steeds. Brent denkt dat Klaver het geld beter in een fonds kan stoppen waar jongeren met bedrijfsideeën bij aan kunnen kloppen. “Ik zou in mijn geval wel iets van dat geld in mijn bedrijf stoppen maar ik zou er ook leuke dingen van gaan doen. Het voelt als een verjaardagscadeau.”

Ook Tim Lafeber (19) is niet te spreken over het plan van Klaver. “Wat een belabberd idee. Ik denk dat de overheid beter iets kan doen met studeren. Maak studeren toegankelijk maar ga niet zomaar een achttienjarige tienduizend euro geven.” Zelf is hij als sinds zijn dertiende samen met zijn zus Fleur ondernemer. “Ik zou er wel mee om kunnen gaan, maar ik ken veel mensen die dat niet zouden kunnen.”

Investeren

Tim zou zijn geld investeren in aandelen en in zijn bedrijf dat popcornmachines verhuurt. “Ik zou het niet over de balk gooien maar ik denk dat het heel makkelijk gedacht is dat het geld goed terecht gaat komen.

Toch ziet het NIBUD wel iets in het plan van GroenLinks. “Waarom zouden jongeren het niet aankunnen om zo’n bedrag te krijgen”, vraagt Karin Radstaak van het NIBUD zich af. “We vragen al zoveel van jongeren. We geven ze al heel veel verantwoordelijkheden. Ze mogen een creditcard aanvragen en ze moeten belasting betalen.”

‘Met andere dingen bezig’

Ook al gaat dat niet altijd goed, jongeren worden wel geacht financieel onafhankelijk te zijn. “Er zijn jongeren die met zoveel andere dingen bezig zijn dan met hun financiële administratie. We zien dat het vaak goed gaat maar het gaat ook wel eens fout.”

Het voorstel van GroenLinks staat in het verkiezingsprogramma en dat wordt zaterdag officieel gepresenteerd.

Bron:
Rtl Nieuws